الن ماسک و دیگر دوستانش معتقدند که شانس قابل توجهی برای این فرضیه که جهان ما شاید توسط تمدن های پیشرفته تری شبیه سازی شده باشد وجود دارد. با ترنجی همراه باشید.
فرضیه شبیه سازی
زمانی که مردم واقعیت را با ارزش می پندارند. بعضی به تئوری عجیب تری معتقدند طبق این تئوری ما در یک شبیه سازی کامپیوتری زندگی میکنیم. این مفهوم مستقیما از فیلم سه قسمتی ماتریکس نشات میگیرد ( اگر چه مدت ها پیش از این فیلم این تئوری مطرح شده بود) و یکی از حمایت کنندگان این تئوری ایلان ماسک رئیس شرکت های تسلا و اسپیس اکس است.
در بین مصاحبه در کنفرانس کد ۲۰۱۶ اقای ماسک گفت : در میان تمام تئوری های موجود شانس اینکه ما در پایه واقعیت باشیم یک در میلیارد است” اصولا این به این معناست که او بیشتر به تئوری معتقد است که طبق آن جهانی که ما میشناسیم چیزی جز یک شبیه سازی پیچیده کامپیوتری توسط فرا انسان ها نیست! نیل دیگریس نیز با او موافق است و بشدت معتقدست که ما به احتمال ۵۰ درصد در یک شبیه سازی زندگی میکنیم.
ماسک با دقت زیادی شرح میدهد:
قوی ترین جدال برای ما بر سر بودن در یک شبیه سازی این است که : ۴۰ سال پیش ما پینگ پنگی ساده را داشتیم ؛دو مستطیل و یک نقطه. بازی ها در چنین چیز هایی خلاصه می شدند، حالا ۴۰ سال گذشته و ما بازی هایی شبیه سازی شده با تصویر های واقعی سه بعدی داریم که میلیون ها ادم به صورت همزمان از آن استفاده میکنند و این بازی ها هر روز بهتر میشوند. به زودی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را نیز خواهیم داشت، اگر همین روند در صنعت بازیسازی ادامه یابد؛ کم کم تشخیص بازیها از دنیای واقعی غیر ممکن خواهد شد.
ورژن معاصر تئوری شبیه سازی توسط نیکلاس بستروم ،فیلسوف بریتانیایی ، در سال ۲۰۰۳ معرفی شد. او به سادگی توضیح داد؛احتمالا تمدن پیشرفته آینده میتواند کامپیوتر های پیشرفته تمدن قبلی را به خوبی شکست دهد. مانند زمانی که ما از بازی های ویدئویی شبیه به تمدن های قدیمی لذت میبریم؛ تمدن های پیشرفته تر از ما نیز ممکن است درحال انجام کاری مشابه اما پیشرفته تر از ما باشند.- ولی آیا برای ما نیز این قابلیت را در نظر گرفته اند که فکر کنیم به آنکه شاید ما کاراکتر های از پیش تعیین شده بازی آنها هستیم؟ یا مثل زمانی که خواب میبینیم که در حال خواب دیدن هستیم – بعضی حتی فکر میکنند که مراسم اسکار ۲۰۱۷ نیز مدرکی برای اثبات این تئوری است.
زمانی که تئوری جهان شبیه سازی شده به طور رسمی اولین بار توسط بستروم توضیح داده شد؛ آنچنان ایده جدیدی نبود. این مفهوم برای دهه ها ذهن همگان را مشغول خود کرده بود و اگر این ایده که همه چیز اطراف ما فقط یک خواب هست را نیز مشابه این تئوری محسوب کنیم،نسبت به تئوری شبیه سازی ایده قدیمی تری بود.
اگرچه که درباره این ایده از مدت ها پیش دانشمندان و فیلسوف ها مباحثه میکردند اما با این حال هنوز ممکن است دارای ارزش حقیقی نباشند. برای کسانی که آنچنان شبیه سازی را درک نکردهاند به این صورت میتوان تعریف کرد؛ که شبیه سازی یعنی تقلیدی از یک وضعیت یا مرحله. و اگر که ما در یک محیط شبیه سازی شده زندگی میکنیم، چگونه وجود داریم و زندگی میکنیم و با محیط اطراف خود ارتباط برقرار میکنیم ؟ به جزاینکه ما همه به صورتی طراحی شدهایم که برنامه ای در رابطه با ارتباطات فیزیکی با غذا، انسانها، هوا و … مغز ما را گول میزند تا آنها را به گونه ای متفاوت مشاهده و درک کند؟ زمانی که یک شبیه سازی فیزیکی میشود، ایا از نظر مفهومی دیگر شبیه سازی نیست؟
برای مثال میتوانیم از بازی ویدئویی سیمز The Simsبرای روشن شدن موضوع استفاده کنیم؛ اسم این بازی مخفف کلمه انگلیسی The Simulationss به معنای شبیه سازی(مجازی) است که اشاره به افرادی که در بازی زندگی میکنند دارد. در این بازی فرد بازیکن باید بتواند زندگی یک خانواده را از طریق دستور دادن کنترل کند. همچنین هر فرد نیازهای خاصی دارد مثلاًْ غذا خوردن، خوابیدن ٬استحمام و… که بازیکن با دستور دادن او را در برطرف کردن این نیازها یاری میکند.
بحث دیگری که درباره تئوری شبیه سازی واقعیت مطرح است محدودیت محاسبه هاست. مهم نیست که چقدر کامپیوتر های کوانتومی در طول سال ها و دهه ها و قرن ها قدرتمندتر خواهند شد، اما اگر بخواهیم از آن ها برای ساخت یک جهان طبیعی واقعی یا شبیه سازی شده استفاده کنیم ممکن است همچنان با مشکلات تکنولوژیکی روبه رو شوبم. مگر اینکه اطلاعات تکنولوژی به سرعت وریشه ای عوض شود.
به نظر من این ایده ها به کلی تمام زندگی روزانه ما را زیر سوال میبرند و به همه این حس را تلقین میکنند که ما مسئول خیلی از کارهای خود نیستیم و حس آزادی عمل مارا به کلی زیر سوال میبرد. یا این ایده ساده که شاید ما جهان رو به دلیل هوایی که تنفس میکنیم یا دلایل دیگر در هاله از توهم و ابهام میبینیم اما افرادی که مواد مصرف میکنند میتوانند برای مدتی حقیقت واقعی جهان رو ببینند نیز جالب به نظر میآید.